14. Banvallen och Lingonbacken
Kvarteret Banvallen ligger på området mellan Masaby järnvägsstation och Lingonbacken, mellan järnvägen och Masabyvägen. Detta nya höghusdominerade bostadsområde har byggts sedan 2014. Före höghusen har det på området funnits industri- och bostadsbyggnader. Av den gamla bebyggelsen finns ett på 1930-talet byggt skolhus kvar. En del av gatorna, lederna och parkerna är uppkallade efter stinsen Verner Rydman, medlem av direktionen för den första finskspråkiga skolan i Masaby.
År 1865 separerades den världsliga lokaladministrationen från församlingen. Den kommunala självstyrelsen fick i uppgift att sköta hälsovård och socialvård, bibliotek, brandskydd och folkskola. Dessutom skulle kommunen ta hand om skötsel av vägar, gästgiverier, skjutsväsende och postgång. Kyrkslätts första folkskola inledde sin verksamhet i Hindersby 1871. Bobäcks folkskola grundades 1887 och fungerade till en början i Majby huvudbyggnad. Skolan flyttade till en ny byggnad 1897. Kommunen lät bygga skolhuset sedan den fått kullen Gubbängen med omgivande åkermark i donation av Sundsbergs ägare Sumelius. Platsen låg nära Ljusdala. År 1921 trädde den allmänna läroplikten i kraft. I Masaby byggdes därefter två svenskspråkiga folkskolor, en i Majby och en i Nissniku, vid korsningen till Hvittorpsvägen. Husgrunden av Majby skola syns ännu vid Rusthållsvägen. I Nissniku skolbyggnad finns idag en enhet av kommunens missbrukarvård. De finskspråkigas andel i Kyrkslätt växte snabbt i början av 1900-talet. År 1932 inledde den första privata finskspråkiga skolan sin verksamhet. Den här byggnaden med sex rum och två våningar låg vid korsningen mellan Smedsbyvägen och Masabyvägen. Skolan hette Kirkkonummen eteläisen piirin
kansakoulu (Folkskolan i Kyrkslätts södra distrikt). År 1935 lät kommunen bygga en ny byggnad nära den gamla. Den här av byggmästare E. Nordqvist ritade, år 1938 klara, finskspråkiga folkskolan ligger fortfarande på sin tomt på Banvallen, mellan höghusen. Skolorna i Masaby måste upphöra med sin verksamhet 1944 på grund av evakueringen av området. Efter återbördandet byggdes en ny finskspråkig skola, Masalan koulu, i Hommas. Som byggnadsmaterial användes trä fällt i Vols gårds skog. I kyrkbyn byggdes 1964 Kirkonkylän koulu, som till en början var filial till Masalan koulu.
Skolans fd. vaktmästare berättar i en intervju 2005 hurdant det var att gå i skola på 1960-talet. Här är några plock ur boken Masaby – från bondby till tätort (Hans Brenner 2006, s. 150):
”Det förekom slagsmål på skolvägen mellan barnen här i Masaby skolan och Bobäcks skola. Jag tror inte att det berodde på att de talade olika språk, de bara kände på sig att de var olika gäng.”
"En gång var det några elever som inte kom till skolan. Då var det chaufför Pettersson och jag som åkte efter dem. Det kunde nog gå litet häftigt till.”
"Många gånger förde jag med min moped någon elev till läkare eller tandläkare. Tandläkarmottagningen var någon tid på Bobäcks skola.”
”Det var nog en god anda i vår skola. Skolfesterna var trevliga.”
Den på 1980-talet byggda Nissniku skolan för årskurserna 1–6, på andra sidan Masabyvägen, mitt emot Banvallens höghusområde, revs 2020. I dess ställe har sedan dess använts en tillfällig lösning med baracker. Skolan för årskurserna 7–9 på samma tomt väntar också på rivningsbeslut och det är meningen av en ny finskspråkig enhetsskola ska byggas på platsen.
Lingonbacken ligger bredvid Banvallen, på området mellan Sundsbergsvägen, Masabyvägen och Lingonbackavägen. Området har förr hört till Nissniku gård, tills tomterna Karlberg, Hildefrid och Tallbo bröts ut. Ingen muntlig tradition om uppkomsten av Lingonbackens namn har bevarats, men troligen har det växt lingon på kullen.
Snickaren Karl August Strömberg från Kyrkslätt slog sig ner med sin familj på tomten Karlberg i slutet av 1800-talet. Strömbergs hade i sitt bostadshus ett snickeri, Masaby snickeri, och senare fanns en telefoncentral i huset. Strömbergs återvände och rustade upp huvudbyggnaden efter Porkala arrendetid. Huset var bebott långt in på 2000-talet, tills det år 2006 revs för att det var i dåligt skick.