4. Handelsträdgårdarna vid Smedsbyvägen

Trädgårdsodling med blomster- och nyttoväxtträdgårdar, bärbuskar och fruktträd, ökade i popularitet under 1900-talets första årtionden. Handelsträdgårdar grundades särskilt i Masaby, Jorvas och Kvis områden. Järnvägen, som blivit färdig 1903, erbjöd där goda transportmöjligheter till staden. Invid Smedsbyvägen byggdes flera växthus. Som bäst fanns 60 - 70 små växthus, där det odlades speciellt tomater, på båda sidorna av vägen.

Nära korsningen mellan Smedsbyvägen och Hvittorpsvägen ligger Soltorp, som är byggt på 1910-talet. Verner Hagelbergs Soltorps handelsträdgård verkade från 1920-talet till evakueringen 1944 och växte till den största i byn. Trädgården hade allt som allt åtta växthus, drivbänkar, ett hundratal bärbuskar och fruktträd. Handelsträdgårdsverksamhet bedrevs förutom på Soltorp åtminstone på Furugård och lite längre bort, mot Vitträsk, på Hvittorp och Masagård. Masagårds trädgårdsmästarbostad ligger vid Harjulavägen; andra byggnader finns inte kvar.

Kyrkslätts lantmannagille grundades år 1883. Lantmannagillet strävade att få kontakt med de lokala jordbrukarna och att sprida kunskap om nya metoder inom jordbruk och kreatursskötsel. I boken Det gamla Kyrkslätt berättas på sidorna 187–189: ”Gillet ordnade möten med föredrag och diskussioner samt praktiska arbetsdemonstrationer med provplöjdingar och avdikningar. Ett viktigt inslag i gillenas verksamhet var olika slag av tävlingar och utställningar på vilka man kunde visa vad man uträttat inom lantbruket. […] En verklig storsatsning för Kyrkslätts lantmannagille var lantbruksutställningen i Masaby den 5.-6. Juli 1930. Det året firade Kyrkslätt 600-års-jubileum med många fester och evenemang. Planeringen av utställningen började redan i slutet av 1928. Utställningen ordnades å ett område, i närheten av Masaby station, som tillhörde konsul Albert Vilén på Sundsberg. […] Utställningen som var indelad i femton olika avdelningar, presenterade på ett mångsidigt sätt det bästa inom lantbruk och hemslöjd i Kyrkslätt.”