12. Asemanseutu
Tinanpuisto rakentuu. Taustalla Handelslagin funkkistalo vuonna 2019. Etappipiste sijaitsee kaupparakennuksen edessä, Junailijankujan ja Masalantien risteyksessä. Kuva P. Vairimaa
Kaupankäynti oli aiemmin kielletty maaseudulla. Kaikki tavara tuli myydä kaupungissa tai maaseudun markkinoilla. 1850-luvun puolivälin jälkeen kauppakielto poistui asteittain ja 1900-luvulle tultaessa oli kauppiaita jo usealla paikkakunnalla. Kirkkonummella oli tällöin noin 20 kauppiasta. Kaupat perustettiin teiden ja rautateiden varsille.
Masalassa toimi vuonna 1905 M.J. Törnqvistin kauppa, jossa myytiin mm. rautatavaroita, maalia, rullaverhoja, tapetteja, lasia, porsliinia, kangasta ja nahkaa. Kyrkslätts Handelslag m.b.t. aloitti toimintansa Kirkkonummella vuonna 1917. Masalan sivuliike aloitti toimintansa rautatieaseman kohdalla Masalantien varrella samana vuonna.
Vuonna 1932 kauppa siirtyi uuteen funkkistyyliseen rakennukseen. Talon on suunnitellut Valde Helanto. Rakennuksen alakerrassa sijaitsi varasto, kaupan tilat sekä toimisto- ja pesuhuone. Yläkerrassa oli asunto. Kaupan tiloissa on myöhemmin ollut kahvilatoimintaa ja Penny-market. Paikalla edelleen olevalla rakennuksella on maisemallinen, rakennushistoriallinen ja kulttuurihistoriallinen arvo. Myymälärakennuksen oikealla puolella sijaitseva lisärakennus rakentui 1960-luvulla. Rakennuksessa toimi Helsingfors Sparbankin sivukonttori 1980-luvun puoliväliin asti.
Kaupparakennuksen takana sijaitsi Soltorpaksi ja Ainolaksi kutsuttu talo. Tontti oli lohkottu Masan tilasta 1900-luvun alussa ja talon ensimmäisiä asukkaita olivat Matilda ja Aarne Aalto. Aarne oli puutarhuri. Vuonna 1913 talon osti poliisi Karl Edvard Grönholm vaimonsa Huldan kanssa. Heidän poikansa poliisikomissaari Birger Edvardson asui 1930-luvulla Ainolassa. Hänen aikanansa talon pihapiiriin rakennettiin putka. Kieltolain aikainen salakuljetus työllisti poliisimestaria. Porkkalan vuokrakaudella venäläiset siirsivät talon Kirkkonummen keskustaan.
Nimismies Rydman asui Ainolaa vastapäätä tien toisella puolen.