5. Hvittorpintie
Hvittorpintien etappipisteen kohdalla sijaitsee myös etuvartioasema "Punkaharjun" kyltti. Kuva P. Vairimaa 2019
Sepänkylän- ja Hvittorpintien risteyksessä sijaitsee Nissnikun alakouluksi vuonna 1927 valmistunut punainen rakennus. Talo edustaa tyyliltään 1920-luvun klassismia korostetuin oven- ja ikkunapielineen sekä pilaristeineen.
Hvittorpintie kulkee Hvittorpin suuntaan kuljettaessa hetken metsän keskellä, kunnes saavutaan Bråtaängenin, Bråtaträsketin ja Bråtakärretin kohdalle, suurelle sähkölinjalle. Bråta-alkuiset paikannimet ovat usein viljelykseen liittyviä kulttuurinimiä. Vuonna 2019 tehdyn arkeologisen inventoinnin avulla alueelta on paikannettu historiallisia rajamerkkejä ja vuokra-ajan aikaisia varustelurakenteita.
Etappipisteellä on nähtävissä kaivanteita. Bråtaträsketin kosteikon eteläreunalla on huonokuntoinen taisteluhauta, betonibunkkeri ja pesäkkeitä. Paikalla on myös kyltti, jossa lukee: “Punkaharju. Etuvartioasema 1944-1956”.
Itse raja-alue on sijainnut hieman edempänä, Masagårdin tilakeskuksen peltoaukealla. Hvittorpintiestä erkanee ennen Hvittorpin huvilaa ja Espoon seurakuntien kurssikeskusta kapea Sommarbonpolku, jonka kupeessa on valtava siirtolohkare.
Tie vie Vitträskin järven rannalle, jolla sijaitsee 1900-luvun alun huvila-alue. Vuonna 1903 valmistunut jugend-tyylinen Hvittorp on huviloista ehkä tunnetuin. Sen suunnitteli arkkitehdit Saarinen, Gesellius ja Lindgren apteekkari ja musiikkikustantaja R.E. Westerlundille.