Hvitträsk ja Vitträsk
Vitträskin järven maisemaa vuonna 2017. Kuva P. Vairimaa
Jääkauden lopulla noin 10 000 vuotta sitten saapuivat ensimmäiset ihmiset Kirkkonummelle. He seurasivat jäästä vapautuvaa rantaviivaa uusille metsästys- ja kalastusmaille. Muinaisen rannan veden korkeus oli jopa 40 metriä ylempänä kuin tänä päivänä ja kunnan eteläiset osat muodostivat saariston. Maankohoamisen myötä alueita on kuivunut maaksi ja merestä on erkaantunut järviä. Vitträskin järvi on saanut nimensä sen kirkkaan - valkoisen - veden mukaan.
Vitträskin itärannalta löytyi vuonna 1911 kivikautinen kalliomaalaus. Verkoksi kutsuttu maalaus on ensimmäinen Suomesta löydetty kalliomaalaus ja sen löysi Jean Sibelius. Kalliomaalausten paikat liittyvät vahvasti kivikautisen ihmisen uskomusmaailmaan.
Arkkitehtikolmikko Gesellius, Lindgren ja Saarisen itselleen suunnittelema kansallisromanttinen koti ja ateljee ‘Hvitträsk’ valmistui vuonna 1903 Vitträskin järven jylhälle rantakalliolle. Rakennusten ympärille valmistui myös puutarha- ja piha-alue sekä ulkoilureitit oleskelupaikkoineen. Nykyään Hvitträsk on kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde ja se kuuluu Suomen Kansallismuseon museoihin.